Etsitkö lempeää, mutta tehokasta liikuntamuotoa, mikä parantaa ryhtiä, kaventaa keskivartaloa, kehittää liikkuvuutta sekä vahvistaa lantionpohjaa ja koko kehon syvää tukea? Tässä tapauksessa sinun kannattaa tutustua Hypopressive eli Low Preassure Fitness -harjoitteluun.
Alipainehengitys Venus -asennossa
Hypopressiven juuret
Metodi on alunperin kehitetty Belgiassa fysioterapeutti Marcel Caufriezin johdosta naisille synnytyksestä palautumiseen, ajatuksenaan kirurgiaton kuntoutuminen synnytyksestä. Marcel halusi kehittää perinteisten vatsalihasharjoitteiden tilalle matalan paineen vatsalihasharjoituksia (hypopressive abdominal excercises), joita tehdään asennoissa, missä vatsaonteloon tai lantionpohjaan ei kohdistu painetta. Myöhemmin Espanjassa espanjanlainen urheilija ja liikuntatieteiden lisensiaatti Piti Pinsach, Camilo Villanueva sekä naisten terveyteen ja liikuntaan erikoistunut tohtori Tamara Rial kehittivät Hypopressiven -alipainehengityksen- ympärille Low Pressure Fitness -tekniikan, missä hengitys- ja asentoharjoituksiin yhdistyy myofaskiaalisia release harjoitteita (lihaskalvoja rentouttavia harjoitteita) sekä neurodynamiikkaa. Suomeen Hypopressive -harjoittelu rantautui vuonna 2015 pilatesohjaaja, tanssija Suvi-Maria Helinin tuodessa tekniikkaa tunnetuksi.
Säännöllisellä hypopressive -harjoittelulla on pystytty kuntouttamaan lieviä gynekologisia laskeumia sekä edesauttamaan vatsalihasten erkauman kuntouttamista. Hypopressive -harrastajat kokevat myös että muun muassa ryhti on parempi kuin ennen, juokseminen helpottunut virtsanpidätyskyvyn parantuessa, voimaharjoittelussa tukea on helpompi ottaa raskaiden perusliikkeiden aikana ja useilla myös rintakehän alueen kireydet ovat vähentyneet ja hengitys helpottunut huomattavasti.
Valesisäänhengityksen aikana tapahtuva vakuumi keskivartalossa
Hypopressiven tekniikka
Hypopressive – alipainehengitys – juontaa juurensa joogassa harjoitetusta Uddiyana Bandha- pranauamasta, jossa suoritetaan hengityksen pidätys ja tätä kautta vatsaonteloon syntyy negatiivinen paine/tyhjiö. Hypopressive -harjoittelun yksi kulmakivistä onkin oppia “valesisäänhengitys”, jonka aikana keskivartaloon saada alipaine, vakuumi aikaiseksi. Kun vakuumi syntyy, lihaskalvorakenteet lantionpohjasta saakka kiristyvät ja nousevat ylöspäin ja tähän mekanismiin perustuu myös se, miksi hypopressive -harjoittelulla ollaan saatu gynekologisia laskeumia kuntoutumaan ja rintakehän liikkuvuutta lisääntymään. Alipainehengitysten lisäksi harjoittelussa opetellaan liikesarja, mikä lähtee seisoma-asennosta kohti polviseisonta-, konttaus-, istuma-, selinmakuu- ja kylkimakuuasentoja.
Hypopressive – harjoittelun hyötyjä
Hengitystekniikan parantuminen ja rintakehän liikkuvuuden lisääntyminen
Koko kehon liikkuvuuden lisääntyminen
Vyötärön kaventuminen
Keskivartalon ja lantionpohjan toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus (virtsankarkailu, gynekologiset laskeumat, vatsalihasten erkauma, välilevyn pullistumat)
Verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen
Suolen toiminnan parantuminen, ummetuksen ennaltaehkäisy ja hoito
Ryhdin parantuminen (lapatuki, lantion asento, hartialinja)
Raskauteen valmistautuminen, keskivartalon ja lantionpohjan vahvistaminen
Turvallinen palautuminen synnytyksestä
Seksuaalisen suorituskyvyn parantuminen
Lantionpohjan voimatasojen kehittyminen
Urheilullisen suorituskyvyn parantuminen
Tervetuloa kapeampi vyötärö!
Comments