Vatsalihasten erkauma puhuttaa synnytyksen jälkeen. Vatsalihasten väliin on jäänyt rakoa ja lihaksia yhdistävä jännesauma on haurastunut. Erilaisissa synnytyksestä palautumiseen liittyvissä ryhmissä puhutaan nyt paljon myös erkauman korjausleikkauksesta. Voiko erkaumaa siis kuntouttaa muutoin kuin leikkaamalla?
Vastaanotolle tulevat asiakkaat, jotka epäilevät itsellään vatsalihasten erkaumaa, kärsivät usein hyvin saman tyyppisistä oireista; selkäkivuista, pömpöttävästä vatsasta, huonosta ryhdistä sekä erilaisista toiminnallisista häiriöistä kehossa, jotka ilmaantuvat yleisimmin liikuntasuoritusten aikana. Tällaisia voivat olla esimerkiksi virtsankarkailu tai tunne siitä, ettei keskivartalossa ole voimaa ja tukea.
Vatsalihasten erkauman kuntoutuksessa tähdätään keskikehon toiminnallisuuden ja voimantuoton lisääntymiseen ja tietysti sivutuotteena myös ulkonäöllisesti erkaumasta johtuvasta vatsan pömpötyksestä voidaan päästään eroon. Kun ryhtiä korjataan, harjoitellaan ottamaan syvätuki keskivartaloon ja tehdään vahvistavia harjoitteita, voidaan erkauma saada kuntoutettua täysin ilman leikkausta. Missä vauhdissa voimme sitten olettaa erkauman kuntoutuvan?
Kuntoutusprosessi on luonnollisesti yksilöllinen ja lähtötilanne vaikuttaa paljon kuntoutumisvauhtiin. Kuntoutumiseen vaikuttavia asioita ovat muun muassa erkauman syntymisen syyt, liikunta- ja elintottumukset sekä kudostyyppi. Mikäli hoitosuhteen alusta saakka tehdään oikeita asioita, voidaan vatsalihasten välisen jännesauman odottaa kaventuvan ja vahvistuvan jo ensimmäisten neljän-kuuden viikon aikana. Lähtötilanteen ja erkauman tyypin perusteella voimme siis päätellä jo ensimmäisellä kerralla, kauanko kuntoutuminen voi viedä aikaa. Odotteet ovat aina kuitenkin suuntaviivaisia ja jokainen prosessi etenee yksilöllisesti ja vaatii aktiivisuutta kuntoutujalta.
Lohduttavaa erkauman kuntoutuksessa on se, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa, vaikka raskauksista ja synnytyksistä olisi kulunut vuosikymmeniä aikaa.
תגובות